Rituelen beleven

Rituelen beleven

Een praktisch handboek voor het betekenisvol markeren van levensmomenten


Hoe geef je vorm en inhoud aan levensmomenten zoals het verwelkomen van een kind, het vieren van de liefde, het bekrachtigen van een nieuwe levensfase of het afscheid nemen van een geliefde? ‘Rituelen beleven’ is hét nieuwe vakboek voor de ritueelbegeleider, ceremoniemaker of celebrant.


Of je nu verdieping zoekt in de theorie rondom symbolen en rituelen, of juist heel praktisch meer wilt leren over specifieke vaardigheden: dit boek neemt je op een eigentijdse manier stap-voor-stap mee in het brede vakgebied van de ritueelbegeleider. Van gespreksmethodieken toepassen tot creatief schrijven, van je inspiratie aanwakkeren tot presenteren: alles komt aan bod. De diverse ervaringsverhalen brengen de praktijk in geuren en kleuren tot leven. Ook de betrokkenen komen aan het woord: hoe hebben zij de ceremonie beleefd?


Iris van Noorden put uit haar jarenlange ervaring als ritueel begeleider en trainer. Haar liefde voor het vak en haar visie hoe rituelen onze wereld verrijken komen tot uiting in dit boek. Ze legt volop verbindingen met het theoretisch kader uit de vakliteratuur, de benodigde beroepscompetenties en de veelzijdige praktijk. Dit boek zal jou zeker nieuwe inzichten en inspiratie brengen.


Bestellen

Bestellen kan door te klikken op onderstaande afbeelding. Je wordt dan doorgeleid naar de webshop en betaling via Ideal. 


  • Als je je ook hebt aangemeld voor de boekpresentatie op 11 augustus, dan kun je ervoor kiezen om het boek tijdens dit evenement op locatie op te halen. 
  • Kies je voor verzending per post, dan krijg je het boek zo spoedig mogelijk toegestuurd en heb je het al ruim vóór de boekpresentatie in huis.


NB: Wegens vakantie worden bestellingen vanaf 19 juli pas ná 5 augustus verzonden.


Boekpresentatie op zondag 11 augustus 2024

Het verschijnen van dit boek is voor mij zo’n bijzonder moment, dat wil ik natuurlijk graag vieren! Dat doe ik tijdens de feestelijke boekpresentatie op zondagmiddag 11 augustus op een voor mij bijzondere plek in Midden-Limburg. Je bent van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Tijdens de boekpresentatie zullen enkele sprekers een kort woordje doen én nodig ik iedereen uit om mee te doen met een ritueel. ‘Rituelen beleven’, daar draait deze middag om. Afsluitend is er een informeel samenzijn met een hapje en een drankje.

 

Als je naar de boekpresentatie wilt komen, meld je dan separaat aan via het onderstaande formulier.

NB: Er is slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar.


De precieze details van de boekpresentatie (locatie en tijd) volgen nadat je je hebt aangemeld voor dit evenement.


Aanmelden voor boekpresentatie 'Rituelen beleven'.

Door je contactgegevens in te vullen, kom je op de gastenlijst voor de boekpresentatie op 11 augustus 2024. Je ontvangt een email met de aanvullende informatie. Bevestig deze om zeker te zijn van jouw plekje. Heb je de bevestigingsmail niet ontvangen? Check dan je spambox.

Als je met meerdere personen wilt komen, is het fijn als iedereen zichzelf aanmeldt.

Heb je geen bevestigingsmail gekregen, ook niet in je spambox? Stuur mij dan even een mailtje.

Meer over het boek 'Rituelen beleven'

Voorwoord

Rituelen beleven. Rituelen zijn geen passieve stoffige gebruiken uit een oude wereld, maar springlevende manieren om op persoonlijke wijze om te gaan met drempelmomenten in het leven. Rituelen voorkomen dat we zo’n verandering passief ondergaan en daarna, hop, door met het leven. Rituelen zorgen ervoor dat we de tijd nemen om stil te staan bij de betekenis ervan en dit actief te beleven. Een ritueelbegeleider is de professional die de betrokkenen hierbij kan helpen. Deze geeft inhoud aan de afscheidsdienst, trouwceremonie, geboortefeest of welke gebeurtenis dan ook die vraagt om een markering. Met dit boek deel ik mijn jarenlange expertise als ritueelbegeleider om jou te inspireren. Dit boek is bedoeld als een vakboek voor vakgenoten. Daaronder versta ik ritueelbegeleiders, voorgangers, woorddienstbegeleiders, ceremoniemakers, celebranten, BABS-en, ritual coaches, geestelijk verzorgers; iedereen die werkt met rituelen of zich er verder in wil verdiepen.

 

Dit boek moest geschreven worden. Toen ik 12 jaar geleden met mijn opleiding bezig was, had ik dit zeker zelf willen lezen. Dit boek laat niet alleen zien hoe rituelen onze wereld verrijken, maar ook hoe je een betekenisvol ritueel creëert. De kracht van dit boek zijn de nieuwe verbindingen tussen vakliteratuur en de praktische toepassingen bij verschillende levensmomenten. Tijdens het schrijven kon ik me echt verwonderen over deze stroom aan inspiratie. 

 

Natuurlijk bestaan er allerhande boeken over rituelen. Er is vakliteratuur vanuit een beschouwend en wetenschappelijk perspectief, zoals Diep onder onze huid van Dr. Herman de Roos. Er zijn boeken met ervaringsverhalen, zoals Nieuwe rituelen van Annechien Ochtman-de Boer en boeken vanuit een bepaalde invalshoek, zoals over sjamanistische rituelen. Er zijn vakboeken over presenteren en schrijven, maar die richten zich niet specifiek op ritueelbegeleiders.  Aart Mak geeft in het boek Uitvaartwijzer handreikingen voor het inhoud geven aan en voorgaan van een afscheidsdienst. Hierin breekt hij een lans voor het beroep ‘ritueelbegeleider’ en de noodzaak voor gedegen professionals die bij uitvaarten een diepere laag weten te raken. Doordat in dat boek de PKN-traditie het perspectief vormt, is er weinig aandacht voor beeldtaal en het inzetten van eigentijdse rituelen en daarmee weinig ruimte voor een actieve rol van de betrokkenen.

 

Ton Overtoom en Hermien Embsen (de grondleggers van Het Moment, de beroepsopleiding tot ritueelbegeleider) schreven het boek Hoe zou jij het willen, waarin ze de door hen ontwikkelde methodiek om te komen tot een persoonlijk symbool als drager van de viering verhalend tot leven brengen. Hun uitgangspunt, waarbij ze de theorie koppelen aan ervaringsverhalen, heeft mij zeker geïnspireerd. Tegelijkertijd ben ik met dit boek een andere weg ingeslagen. Hun boek richtte zich op uitvaarten en rituelen rondom de dood. In dit boek over rituelen neem ik je mee in een breder perspectief, waarbij er ook aandacht is voor rituelen bij leven, zoals geboorte- en trouwrituelen. Ook richt ik me op de verschillende competenties die je nodig hebt als ritueelbegeleider. Je krijgt een kijkje in mijn keuken, de praktijk, waarbij de verhalen dienen als smaakmakende inspiratiebron. De bijbehorende recepten, de methodes, zijn toegespitst op het vakgebied van de ritueelbegeleider. Ook de betrokkenen komen aan het woord. In het laatste hoofdstuk reflecteer ik samen met hen op hoe zij de ceremonie hebben beleefd en wat dit nog steeds voor hen betekent.

 

Rituelen beleven. Rituelen tot leven laten komen.

Het schrijven was een avontuurlijke reis naar binnen en zeker zo boeiend proces weer naar  buiten om het in de wereld te zetten. Ik wens je veel leesplezier en inspiratie.

 

Iris van Noorden, mei 2024


Extra informatie

Prijs: € 32,50 (excl. verzendkosten)

Formaat: 170 x 240 x 16,4 mm, zodat het goed als brievenbuspakketje met de post verstuurd kan worden. 

Aantal pagina's: 212

NUR 740

ISBN 978-9-09038-558-7

Verschijningsdatum: 21 juni 2024

Boekpresentatie: zondag 11 augustus 2024, via aanmelding (regio Midden-Limburg)

Tijdens het jubileumcongres van de LBvR op 7 september 2024 zullen de boeken ook te koop zijn.

SERVICE- EN VERKOOPVOORWAARDEN

"Om een ritueel inhoud en vorm te geven, maak jij vanuit een heel open mind en vanuit liefde voor de medemens, oprecht verbinding met de ander. Van daaruit komen ook heel mooie en verbindende rituelen tot stand, het is zo bijzonder om dàt te lezen en te voelen in jouw boek.

Je raakt de kern van ons bijzondere vak."


                                                                         Michelle van Hout-Jacobs

(register ritueelbegeleider)


"Het is een echte aanrader: informatief, inhoudelijk, persoonlijk, mooie mix van theorie en praktijk. Iris schrijft met een vlotte pen. Als meelezer komt het uit de grond van mijn hart.”


                                                                   Hermien Embsen

(medeoprichter opleiding Het Moment)


"Ik wilde je graag laten weten hoe mooi en waardevol ik je boek vind. Het is echt een belangrijke aanvulling in “het landschap van literatuur voor de ritueelbegeleider”. Het biedt een stevige theoretische basis én verdieping, aangevuld met prachtige persoonlijke voorbeelden uit de praktijk. En dan is het ook nog op een heldere en prettige manier geschreven. Chapeau!”


                                                                   Rhonda Spates

(ritueelbegeleider en kunstenaar)


Jouw reactie

Wil jij ook een berichtje achterlaten naar aanleiding van het boek 'Rituelen beleven'? Vul dan onderstaand formulier in.